Allasveden hoito

Uima-altaan veden kuuluu olla täysin kirkasta.
Vesi saadaan pysymään kirkkaana ja puhtaana yksinkertaisilla toimenpiteillä:

  • Puhdistuslaitetta käytetään veden määrään nähden tarpeeksi usein. Koko altaan veden pitäisi kiertää laitteen läpi vähintään kolme kertaa vuorokaudessa. Puhdistuslaitteen pitää olla tarpeeksi suuri ja tehokas altaan vesimäärään nähden.
  • Säännöllinen klooraus.
  • Veden pH mitataan ja se pidetään oikeana.
  • Pohjan imurointi.
  • Kartussisuodattimissa (filtteri) suodatinpatruunan pesu säännöllisesti noin kerran viikossa vuodenajasta ja käytöstä riippuen. Hiekkasuodattimissa hiekan huuhtelu säännöllisesti.

PH ja kloorin määrä vedessä mitataan testimittarilla (= testipakkaus hinnastossamme).

Uima-altaan vedelle sopiva pH on 7,2 - 7,4 välillä.

Toimiakseen kloori tarvitsee oikean veden pH:n.

Jos pH on alle 7,2
Vesi on hapanta. Hapan vesi yhdessä kloorin kanssa voi syövyttää altaan ja puhdistuslaitteen osia ja valkaista värillisiä pintoja.
- pH:ta on nostettava pH+ kemikaalilla.

Jos pH on yli 7,4
Vesi on emäksistä, jolloin kloori ei toimi. Levänmuodostus on nopeaa ja voimakasta.
- pH:ta on laskettava pH- kemikaalilla.

Säännöllinen klooraus

Uima-allasvesi ei pysy puhtaana ilman kemiallista puhdistusta. Säännöllisesti oikein annosteltu klooraus riittää yleensä pitämään veden hyväkuntoisena.

Klooriraettamme käytetään 0-2 g/m3  säännöllisesti joka ilta kuumana aikana, viileämmillä ilmoilla riittää harvempi klooraus. Ensiannostus on reippaampi shokkiklooraus n. 3-4 g/m3 vettä.
Kloorimme on kalkitonta ja siten tehokasta, ei tuki suodattimia eikä tee raitaa altaan reunaan vedenrajaan.
Kloorirae laitetaan suoraan sellaisenaan veteen, sillä edellytyksellä että altaassa on hyvin vettä kierrättävä puhdistuslaite. Jos rakeet eivät liukene 5 minuutissa altaan pohjalta, on syytä liuottaa rakeet ensin ämpärilliseen vettä.
Rakeista klooria saadaan annostelua tarkasti ja sen annostelua voidaan tarpeen tullen muuttaa nopeasti.
Katso aina käyttämäsi kloorin annosteluohjeet ennen käyttöä purkin kyljestä.

Pitkäaikaisesti vaikuttavat klooritabletit pitävät yllä veden klooriperustasapainoa ja ovat erityisen hyviä silloin, jos allasta ei päästä klooraamaan säännöllisesti esim. lomamatkan aikana. Tabletit laitetaan kloorikoriin, josta ne liukenevat hitaasti veteen.

Tehotableteissa on desifiointiaineen eli kloorin lisäksi leväntuhoainetta, kirkastetta ja stabilisiointiainetta. Lisäksi on syytä käyttää rakeista klooria ja mitata veden klooritasapaino säännöllisesti.

Leväntuhoaine

Ensimmäisiä merkkejä allasveden epätasapainosta on liukkaus altaan laidassa ja pohjassa, sitten veden harmaus/maitomaisuus ja vihreänturkoosi vivahde. Pian vesi alkaa vihertämään ja altaan pohjassakin saattaa jo näkyä tummaa leväkasvua. Allasveden pH mitataan ja säädetään oikealle tasolle. Allasveteen lisätään leväntuhoainetta annosteluohjeiden mukaan ja puhdistuslaitetta käytetään koko ajan. Altaan pohja on imuroitava. Lika kertyy puhdistuslaitteiden suodattimiin, joten suodatinpatruunoita on syytä pestä ahkerasti ja hiekkasuodattimissa hiekkaa on huuhdeltava.

Pohjan imurointi

Altaan pohja imuroidaan säännöllisesti. Säännöllinen imurointi ehkäisee levän muodostumista.

Suodattimien puhdistus:

Bauka TP -kartussisuodattimet: Rikkakorin tyhjennys ja suodattimien pesu

Bauka-kartussisuodattimissa päällimmäisenä oleva rikkakori tyhjennetään säännöllisesti. Käytännössä kesäaikana sinne ei mene paljon roskia, mutta keväällä ja syksyllä sinne kertyy tuulisena aikana lehtiä ja muuta pientä roskaa. Rikkakori on hyvin yksinkertaisesti nostettavissa pois puhdistuslaitteesta.

Suodatinpatruunat pestään säännöllisesti noin yksi- kaksi kertaa viíkossa vuodenajasta ja altaan käytöstä riippuen. Kätevimmin saat pestyä ne tavallisella puutarhaletkulla ja suuttimella. Painepesurissa on liian voimakas suihku. Aseta patruunat esim. reiälliseen muovikoriin jotteivät ne pääse karkaamaan ja pese siinä. Hyväksi havaittu tapa on myös asettaa suodattimet kahden kepin päähän, esim. kottikärryjen käsisijoihin.

Huom! Suodattimien välissä on pieni välikappale, muista laittaa se takaisin paikalleen!

Hiekkasuodattimet: Laitteiston ohjeiden mukaisesti hiekan huuhtelu.

Suodatinhiekan vastavirtahuuhtelu (backwash) suoritetaan noin kaksi - kolme kertaa kuudaudessa tai kun laitteiston painemittari ilmoittaa huuhtelun tarpeesta. Backwash -asennossa suodatin pumppaa veden hiekkaan päinvastoin kuin suodatusasennossa, jolloin hiekkapatjaan jääneet liat huuhtoutuvat pois. Vastavirtahuuhtelun jälkeen hiekkaa vielä jälkihuuhdellaan (rinse) hetken jolloin laitteisto puhdistuu suodatuskuntoon. Vesi johdetaan viemäriin tai muualle ulos, joten vettä pitää lisätä altaaseen.
Suodatushiekka vaihdetaan kokonaan ulkoaltaissa yleensä noin yhden - kahden vuoden välein käytöstä ja paikasta riippuen.

Ennaltaehkäise!

Suihku ennen uintia. Laita allasportaiden eteen vesiastia, jossa jalat huudellaan ennen altaaseen menoa. Laatoita tai päällystä muuten altaan ympäristö ja kulkutie niin roskaa ja likaa ei kulkeudu allasveteen.

 


 


Etusivu